Rautahirvi vs. Vita Portens Väktare

Suomeksi

Rakkaimmillimme Sisarillimme ja Veljillemme siinä Uljaassa Valkian Portin vartijoiden ritarikunnassa lähetämme Me, Aarnimetsän Rautahirven ritarikunnan jäsenet tervehdyksemme. Ettei niin kävisi että sodan aikaan ei ruhtinailla ja parooneilla ole sotawägheä ja aseiden käyttöön harjaantuineita palwelijoita on vanhastaan ollut tapa ja käytäntö ritareiden, asemiesten ja rälssimiesten kokoontua ja mitellä taitojansa ja uljautta asekarkeloissa ja turnajaisissa.

Ja niinpä kutsummekin me, Sen Aarnimetsän Rautahirven ritarikunnan jäsenet Meidän rakkaita Sisariamme ja Veljiämme Nordmarkin Valkean Portin vartijoita ja heidän ystäviään, kaikess ystävyydes ja vailla pahaa tahtoa, kohtaamaan Meidät ja ystävämme Marsjö järven rantamilla sen suuren Nuijasodan aattona, jalosukuisille Rouville ja Neidoille huvitukseksi, sen Aarnimetsän Paronin Dubhgalin suojeluksessa.

Ja asekarkelot alkakoon niiden jousenkäyttäjäin mittelöllä tiistaipäivänä, jolloin ampukoon kukin tiiman aikana niin monta nuolta tahi vasamaa kuin taitaa. Ja ne herttuat, kreivit, paronit, ritarit ja asemiehet, jotka haluavat mitellä taitojaan turnajaiskentällä tuokoon tiistaina, ehtoollisen jälkeen, kilpensä sekä kypäränkoristeensa näytille katselmukseen airuiden määräämään paikkaan, konsa ei ole sopivaa että aateliton tahi kunniaton mies näihin aseleikkeihin osallistuu. Ja katselmuksen aikaan nimetköön ritarikuntien päämiehet kapteeninsa ja valitkoon muut jalosukuiset taistelijat puolensa. Ja kun kypäräin katselmus on ohi, huvittakoot osallistujat jalosukuisia Rouvia ja Neitoja sukkeluudellaan ja tanssitaidollaan.

Ja kun rumpu soi puolen päivän aikaan keskiviikkona aseistautukoot kaikki kuten turnajaisleikkeihin on tapana. Ja toisella rummunlyömällä nostattakoot taistelijat lippunsa ja siirtykööt turnajaiskehän luo. Ja Ruhtinas saa tuoda mukanansa turnajaiskehään neljä aseistettua miestä, Kreivi kolme, Ritari kaksi ja Aseenkantaja yhden, koska näin on tapana. Ja aloitettakoon taisto kolmannen rummun lyömän jälkeen, yksittäisin kaksintaisteluin, samankaltaisin asein ja aina siihen, kun taistossa on lyöty kolme hyvää osumaa. Ja jos taistelija lankeaa polvilleen tahi menettää aseensa laskettakoon se hyväksi osumaksi. Ja kun tuomareiden mielestä näitä asetöitä on tehty tarpeeksi poistukoot kaikki kehästä lyhyeksi toviksi ja varustautukoon ottelemaan kapteeneidensa johdolla yhdessä. Ja airuiden merkistä alkakoon yleinen käsikähmä, jossa käytettäköön vain turnajaisnuijia. Ja älköön kukaan lyökö miestä vyön alle tahi takaapäin eikä sitä joka lankeaa maahan. Ja tätä kamppailua käydään kunnes tuomareiden mielestä tarpeeksi on tehty ja on loppumerkin aika. Ja se joka vielä loppumerkin kuuluttua käyttää nuijaansa älköön tulko minkään palkinnon saajaksi. Ja kun turnajaiset ovat ohi valitkoon tuomarit ne joiden tulee saada palkinto.

Tämä haasteottelu käydään suunnitelmien mukaan kahdessa osassa:

  1. Tiistaina on tunnin ammunta, jonka osallistujat voivat ampua nuolia oman puolensa tulokseen.
  2. Tiistaina päivällisen jälkeen on kypäräinkatselmus, jossa jaetaan puolet keskikiviikon koitokseen ja esitellään taistelijat. Ne jotka haluavat osallistua omalla nimellään turnajaisiin tuokoon (koristellun) kypäränsä ja kilpensä tiistai-iltana näytökseen. (Jos ei tuohon tule voi tulla mukaan jonkun aatelisen (kilpensä näyttäneen) seurueessa. Keskiviikkona otellaan ensin samankaltaisilla aseilla yksittäisotteluita, ja pikku tauon jälkeen meleetä pelkillä yhden käden miekoilla. Heikomman käden suojaus kannattaa miettiä ennakkoon, kilpeä on raskasta pitää selän takana kovin kauan. Koska kilpiä ei ole, ja jalkoihin ei saa lyödä, hyvä olka- ja vartalopanssari tekevät kokemuksesta huomattavasti mukavamman kuin seuran minimit.

Tullille tulee a4 kokoisia vaakunapohjia ja värejä, jotta omat, huonekuntansa, pitäjänsä tai paronikuntansa värit saa maalattua näytökseen.

In English

To our most dear Sisters and Brothers in the noble Order of White Gates Guardians do we members of the Order of Iron Moose in Aarnimetsä send greetings

So that it would not happen that Princes and Barons would not have Soldiers or servants used to practise of arms it has been since old times a habit and custom among knights, squires and nobility to gather and measure their skill at arms and prowess in games of arms and tournaments. And hence invite, We, the members of said Order of Rautahirvi our most dear Sisters and Brothers White gates Guardians and their friends in all amity and with no ill will to meet us and our friends by the banks of Marsjö at the Eve of Cudgel war, for amusement of noble ladies and maidens.

And these weapon games shall begin with a competition of archers on Tuesday when all willing to take part shall let loose as many arrows or quarrels as they want and can in space of one hour. And those Dukes, Counts, Knights or Men at arms who wish to compete in the tournament shall have their helms with their crest and their shields be carried to place commanded by heralds on Tuesday evening for inspection, for it is not proper that non-noble or honorless man should take part in such deed of arms.

And at this inspection shall the heads of both Orders name their captains and other fighters of good birth choose their parties. And after the inspection the fighters should amuse the noble ladies and maidens by their good wits and agility in dance.

And when the drum is beaten at noon on Wednesday shall all contestants arm themselves as is customary in a tournament. And with other drumbeat all fighters shall let their banners be unfurled and muster by the tourney field. And a Prince may be accompanied to the field with four armed men, Count three, Knight two and a gentleman one. And after the third drumbeat the bouts will begin with fights one man against another, with matched weapons, allways to three good blows thrown. And should one fall to his knees or loose his weapon, let this be counted as one good blow. And when the Judges see that enough has been done all shall leave the field for a while and prepare to fight after their captains commands together. And after heralds call, let their be a melee with only tourney batons as weapons And none shall strike under the belt, or from behind or someone who falls to the ground. And fight shall continue untill the Judges say that enough has been done and it is time to signal the end. And should someone strike with his baton after the call to end, he shall have no prize. And when the tourney is over Judges shall name those who will be given prizes.

This deed has two parts:

  1. On Tuesday of Cudgel there is Archery: one hour shoot divided into suitable parts. Shoot as many arrows or quarrels as You please, hits are counted.
  2. Also on Tuesday there is helm inspection of participants into tourney. Place will be set for Your crested helmets and shields with Your device together with some ceremonies of choosing captains and sides. ( If You don't bring a device for show, You may enter the lists in retinue of some gentle who does...) ON Wednesday there will be a two part tourney. First single bouts with matched weapons, counted blows. Second part will be melee, with single batons. No shields so think offhand-protection in advance. (Shield held behind Your back is rather tiring, but it is an option.) Experience has shown that in these affairs good armour in shoulders and upper body is way more comfortable than the minimums and trust in agility.

A4 sized shieldblanks and some paints will be available at the gate.

In service to their highnesses and excellencies Mikael Rantzow Dragon Steel pursuivant